SJOERD GROESKAMP

Zijn hele leven woont Sjoerd Groeskamp (1985) vooral op eilanden (Texel, Sint Maarten, Tasmanië, Manhattan). De zee was nooit ver. En zijn fascinatie ervoor mogelijk nog dichterbij. Dit kreeg vervolg in een Bachelor in Natuur- en Sterrenkunde. Hij studeerde in 2011 af in de Meteorologie, Fysische Oceanografie en Klimaat aan de Universiteit  Utrecht. In diezelfde periode bouwde Groeskamp ook podiumervaring op door jaren te werken in Theater Restaurant Klif 12 (Texel).

In 2011 vertrekt hij naar Hobart (Australië) om daar een promotieonderzoek te doen aan de University of Tasmania. In 2015 promoveerde hij op een proefschift getiteld “Diagnosing the Relation between ocean circulation, mixing and water-mass transformation from an ocean hydrography and air-sea fluxes.” Een onderwerp dat, kort samengevat, thermodynamica en turbulentie combineert om meer te kunnen zeggen over mengprocesses in de oceaan die het klimaat beïnvloeden. Na zijn promotie kreeg hij de prestigieuze Lamont-Doherty Earth Observatory Postdoctoral Fellowship en werkte 2 jaar als postdoctoraal onderzoeker aan Columbia University (New York, USA). Dit werd vervolgd door een positie als postdoctoraal onderzoeker aan de universiteit van New South Whales in Sydney (Australië).

Toen Groeskamp begon na te denken om naar Nederland terug te keren vroeg hij zich af of dat nog wel veilig is met de voorspelde zeespiegelstijging. Voordat hij de vraag kon beantwoorden keerde hij in 2019 terug naar Nederland voor een positie als onderzoeker aan het Koninklijk NIOZ Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Hij onderzoekt daar mengprocessen in de oceaan met behulp van zeevarend onderzoek, theorie en computersimulaties. Hij doet dit samen met een team van promovendi, master-studenten en internationale wetenschappers.

Als gevolg van dit werk wordt hij dagelijks geconfronteerd met de voorspellingen en metingen van klimaatverandering. Hij ziet het als zijn taak om deze kennis en getallen inzichtelijk en invoelbaar te maken voor het grote publiek. Hopelijk met als gevolg dat we ernaar gaan handelen om klimaatverandering te beperken.

Uiteindelijk vond hij ook antwoord op zijn vraag. We zijn veilig in Nederland, maar dan misschien alleen als we de Northern European Enclosure Dam bouwen. Een dijk die de volledige Noordzee afsluit van de Atlantische oceaan. Zijn wetenschappelijke publicatie hierover kreeg veel nationale en internationale media aandacht met als gevolg dat hij zich nog nadrukkelijker bezig kon houden met communicatie over klimaatverandering en wat we er nog aan kunnen doen om de gevolgen te beperken. Naast onderzoek is Groeskamp nu dus ook actief in wetenschapcommunicatie. Via opiniestukken, radio- en televisie-interviews, lezingen en theatershows wil hij de ernst van de klimaatcrisis inzichtelijk en invoelbaar  maken voor een zo groot mogelijke groep mensen.

Zie ook: www.sjoerdgroeskamp.nl

PATRICK NEDERKOORN

Patrick Nederkoorn (1983) is cabaretier en presentator. Na een studie politicologie en theologie ging Patrick naar de Koningstheateracademie in ‘s-Hertogenbosch. Hij werkt onder andere voor Met het oog op morgen en Spijkers met Koppen en speelt voorstellingen in Nederland in Duitsland, waarin hij persoonlijke verhalen verweeft met de actualiteit met de actualiteit. Hij werd genomineerd voor de cabaretprijzen Neerlands Hoop en Poelifinario en de Duitse prijs Prix Pantheon. Samen met Jan Beuving en Tom Dicke won hij de Annie M.G. Schmidtprijs met het lied ‘Die geur’.

De laatste jaren speelt Patrick verschillende voorstellingen over klimaatverandering. In Duitsland speelt hij Die Orangene Gefahr, een voorstelling waarin hij Duitsers waarschuwt voor vluchtende Nederlandse klimaatvluchtelingen als gevolg van de stijgende zeespiegel. Samen met de Amerikaanse hoogleraar Simon Richter organiseerde hij in de Duits-Nederlandse grensregio een reeks bijeenkomsten waarin  onder de titel ‘De Nieuwe Vrede van Münster’ gesproken werd over de vraag: wat betekenen grenzen in het licht van klimaatverandering?

In Nederland speelt hij de voorstelling Hoogtij (zie de trailer hieronder). Dagblad Trouw gaf de voorstelling 5 sterren en schreef: “Nu eens is hij grappig, dan weer ontroerend, maar altijd houdt hij de spanning vast.” En: “Patrick Nederkoorn brengt een boodschap die beklijft”

Patrick kent Sjoerd via een gezamenlijke vriend. Ze maakten in 2021 een wandelvoorstelling op Texel, waarin het publiek werd meegenomen in de toekomstscenario’s voor het eiland bij een sterk stijgende zeespiegel.